1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Berlin Anadolu Aleviler Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerle kutlandı. Berlin AAB Cem Evi'nde düzenlenen panele, Almanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Mürvet Öztürk, İstanbul Mor Çatı kadın Evi Temsilcisi Gülsüm Kanat katılarak, 8 Mart ve kadınların yaşamı üzerine konuştular.

''365 GÜN KADINLARIN''

Moderatörlüğünü Cem Evi'nden Elif Mor'un yaptığı panelde söz alan Kadın Komisyonu Başkanı Ayfer İnci Peköz, dünyada ve Türkiye'de kadınların hakları için verdikleri mücadeleye değinirken, Almanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Mürvet Öztürk, Alevi Aile'de kadının yerine atıfta bulunarak, ''Tabuları artık yıkmak gerekiyor. Yeni bir erkek-kadın eşitlik anlayışını güncel yaşamımıza uygulamamız lazım. Her kurumda ve politik partilerde çekinmeden yer alarak, haklarımıza sahip çıkmalıyız. Aynı zamanda, Almanya'da var olan Alevi Kurumları günlük yaşamın getirdiği zorluklarla boğuşan, kadınlar, tüm insanlarımıza yol göstererek, onların sorunlarını çözmede yardımcı olmayı artık önlerine hedef olarak koymalılar. Tüm Alevi dernekleri, yönetim kurullarında kadın kotası uygulamak zorunluluğunu kabul etmeliler. Kuruluşlarımızdaki çalışma ve aktiviteler kadınların annelik ve ev işlerindeki sorunları dikkatte alınarak planlanmalı” diyen Mürvet Öztürk, aslında yılın tüm günlerinin kadınlara ait olduğunu, kadınların dünyasının sadece bir güne sığdırılamayacağını sözlerine ekledi.

''KANUN DEĞİŞİKLERİNDE ETKİLİ OLDUK''

İstanbul’dan gelerek seminere katılan Mor çatı Kadın Evi Temsilcisi Gülsüm Kanat Dinç, Türkiye'de ki kadın hareketinin dünya genelinde hayli önemli çalışmalara imza attığına vurgu yaparak, "1990'lı yıllardan sonra ortaya çıkan hareketimiz, artık Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliklere müdahale edecek seviyeye geldi. Erkek egemen anlayışının toplumda ve kanunlarda yer aldığı bir dönemde önemli çalışmalar yaptık. İlk bağımsız kadın evini biz açtık. Daha sonra devletin bazı şehirlerde bizi örnek alarak sığınma evleri açmasını sağladık. Zina ve 2002 yılında çıkan 'eşlerin mal ortaklığı yasası' bizim mücadelemiz sonucu kanunlaştı.

Bu kanun çıktığı günden itibaren geçerli. Oysa daha öncesi döneme uygulanmıyor. Bu nedenle 17 milyon kadın bu değişiklikten yararlanamıyor. Çalışmalarımız tüm kadınların bu değişiklikten faydalanması için sürüyor. Diğer bir önemli çalışmamız da; daha önce kadınlara karşı işlenen 'töre cinayeti' davalarına karşı yürüttüğümüz mücadeleler sonucu, bu davalarda verilen hafifletici cezalar kaldırılarak, ağır suçlu cezalar hanesine girdi” açıklamalarında bulunarak, çabalarının erkek kadın arasında eşit bir yaşam kurulana kadar süreceğine vurgu yaptı.

''TÜM PEYGAMBERLER ERKEK''

Panelin sonunda sahneye gelerek katılımcılara çiçek veren Cem Evi Başkanı Dr.Yüksel Özdemir, durumdan kadınların da sorumlu olduğuna değinerek, ''Kadınlar hayatın her alanında erkeklerle yan yana, bazen de onun önünde giderek yol göstermeliler. Dini inanışlarda var olan tüm peygamberler erkek. Cennet'te sunulan tüm hizmetler erkeklere yönelik. Kadın elbette fiziki olarak, annelik yapısı nedeniyle erkekle aynı eşit şartlarda yaşamıyor. Ancak bu demek değil ki, kadınlar sosyal, toplumsal hayatta erkeklerle eşit olmasınlar'' diyerek, kadınları davalarına sahip çıkmaları, çocuklarını kız erkek demeden eşit yetiştirmeleri çağrısında bulundu.

Cem Evi'nde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne katılan çok sayıda kadın, Aşnan Tiyatro Topluluğu'nun sunduğu danslı, şiirli, müzikli gösteri ile hoş bir gün geçirdiler.

Yusuf MİRZANLI - www.ha-ber.com