| ABF ve AABK: Özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik bir Anayasa istiyoruz! |
|
|
|
| Yazar ABF VE AABK | |
| Pazar, 30 Eylül 2007 | |
|
ABF VE AABK ÖZGÜRLÜKÇÜ, EŞİTLİKÇİ VE DEMOKRATİK BİR ANAYASA İÇİN ANAYASA SEMPOZYUMU VE ÇALIŞMA ATÖLYESİNE ÇAĞRI
25 yıllık 12 Eylül Anayasası artık çökmüştür. Toplumsal ihtiyaçlardan daha çok, elitist bir yönetim anlayışının ihtiyaçlarına göre, 12 Eylül genarelleri tarafından hazırlanmış olan mevcut Anayasa sorun üretmeye devam etmektedir. Her ne kadar bazı maddeleri “reform” ya da “uyum yasaları” adı altında değişikliklere uğramış olsa bile, 12 Eylül Anayasının temel felsefesinde hiçbir değişim olmamıştır.
Bu Anayasa 21. Yüzyıl Anayasası olmanın çok gerisindedir. Demokratik değildir. Katılımcılığı dışlamıştır. Yasakçıdır. Toplumsal çatışma ve sorunlar üretmeye elverişlidir. Kültürel kimlikleri inkâr eden bir yaklaşımı savunur. Bu nedenle asimilasyoncu ve inkârcıdır. Laikliğin, demokrasinin ve insan temel hak ve özgürlüklerinin evrensel ilkelerini dışlamaktadır. Türk-İslam Sentezinin resmi protokolü işlevini görmektedir. Bu haliyle hukuksal düzeyden bir toplumsal uzlaşma metni yerine, daha çok ideolojik bir belgedir. Örneğin zorunlu din dersleri ile sadece sünni-hanefi inancını eğitimin zorunlu bir parçası haline getirmiştir. Diyanet gibi anti laik bir kurumu, bu ülkede tabu kılmıştır. Farklı kimliklerin inkârına ve asimilasyonuna zemin hazırlamıştır. Aleviler olarak gelmiş, geçmiş tüm Anayasaların inkar paragraflarında hedef gösterildik. Ayrımcılığa, inkara ve yok sayılmalara maruz kaldık.
“SİVİL ANAYASA” TARTIŞMLARINDA AKP DEMOKRATİK DAVRANMIYOR
AKP’nin kendi çekmecesinde saklı tuttuğu ve demokratik kurum ve kuruluşlardan gizlediği Anayasa taslağı üzerine sürdürülen tartışmalarda, ABF ve AABK olarak, toplumdan, eşitlikten, özgürlüklerden ve demokrasiden yana taraf olarak yer almak istiyoruz. Anayasa toplumsal bir ihtiyaç için yapılan, toplumsal uzlaşma metnidir. Dolaysı ile toplumsal bir kesim olarak biz Aleviler, bizden saklanan bu Anayasayı tartışmak ve kendi Anayasa anlayışımızını, toplumun diğer kesimleri ile paylaşmak ve ortaklaştırmak istiyoruz. Anayasa tartışmasını, ülkemizde yaşanan bir çok sorunun çözümüne cevap üretecek bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu fırsat kaçırılmamalıdır.
Fakat AKP hükümeti bu konuda samimi yaklaşım göstermiyor. Sivil toplum örgütleri ile bu taslak üzerinde tartışmayı şimdiden başlatmak yerine, oylama öncesi formel son dakika görüşmelerini TÜSİAD, MÜSİAD ve TOBB ile yapıp, “sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldık” diyip, anti demokratik tavırlarını sürdüreceklerdir. Sermaye kuruluşları dışında bir STK algısına sahip olmayan AKP hükümetini, Anayasa tartışmalarında rahat bırakmamak gerekiyor. AKP hükümeti bilinçli olarak toplumum temel ihtiyaçlarına çözüm sunması gereken, uzlaşma metni yerine, sadece başörtüsü, İHL, zorunlu din dersleri, kuran kursları ve kısaca Anayasayı yeşilleştirmek istemektedir.
Bunun içinde ABF ve AABK bileşenleri olarak bu konuda geniş katılımlı bir ön sempozyum ve çalışma atölyesi yapmayı uygun buluyoruz.
Bu sebeple ABF ve AABK olarak 6 Ekim 2007 tarihinde Ankara’da “NASIL BİR ANAYASA İSTİYORUZ” konulu bir “Sempozyum ve çalışma atölyesi” gerçekleştirme düşüncesini sizlerle paylaşmaktan mutluyuz. Alevi hareketinin hedeflerine ulaşması için öğretilerimizin ve geleneğimizin paylaşımcı, destekleyici, katılımcı yapısını güçlü kılmak için, sizlerle birlikte yeni, demokratik ve sivil Anayasa için yürümek istiyoruz.
Değerli Dostlar ABF ve AABK olarak Anayasanın temel bölümlerini oluşturan “temel hak ve ödevler”, “kişi hak ve ödevleri”, “sosyal ve ekonomik hak ve ödevler”, “siyasi haklar ve ödevler” gibi başlıklar altında tartışmak ve ortak aklı üretmek için sizleri, değerli görüş ve önerilerinizle, aşağıda belirtilen, tarih, zaman ve adreste aramızda görmek istiyoruz.
Kayıt için: Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır ve Fax: (0.312) 480 89 59
Tarih: 6 Ekim 2007 Yer : Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi, Ali Doğan Konferans Salonu Sokullu Mehmet. Paşa Caddesi İğde Sokak No:24 06450 Dikmen-Ankara-Türkiye Tel: (0.312) 480 1555 (0.312) 478 22 60 – 61 – 63 - 64 - 65 * Fax: (0.312) 480 89 59
Bu toplantıya tüm üye derneklerimizin yöneticilerinin ve konuya ilişkin katkı koyacak üyelerinin katılımını bekliyor ve Anayasa tartışmaları toplumsal zeminde yaygınlaşmasını arzuluyoruz.
Alevi Bektaşi Federasyonu Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Turan Eser, Genel Sekreter Servet Demir, Genel Sekreter Sempozyum Programı
Saat 06 Ekim 2007 Cumartesi 09:30 - 10:30 Kayıt 10:30 - 10:50 Açılış Konuşması Selahattin Özel, ABF Genel Başkanı Turgut Öker, AABK Genel Başkanı
10:50 – 11:10 Bir Toplum Projesi Olarak Anayasa nasıl Olabilir?
Av. Yücel Sayman (Önceki İstanbul Barosu Başkanı & Uluslararası Avukatlar Birliği Başkan Danışmanı) 11:10 – 11:40 AKP’nin Çekmecesindeki Taslak “Sivil Anayasa” ya Karşı Özgürlükçü, Eşitlikçi ve Demokratik Bir Anayasa için Ne Yapmalı?
Prof. Dr. Mithat Sancar Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 11:40 – 12:00 Tartışma ABF ve AABK Kurum Temsilcileri
12:00 - 12:20 ARA (Kahve & Çay Molası)
12:20- 13:30 Geçmişten Günümüze Din, Vicdan Ve inanç Özgürlüğü Açısından Anayasalar ve Alevilere Yönelik inkâr asimilasyoncu yaklaşımlar
Tartışma 13.30 – 14.30 YEMEK MOLASI 14:30 - 15:45 Alevilerin Temel Hakları Açısından Anayasa’da neler olmalı?
Öneriler & Tartışma 15:45 – 16:00 ARA (Kahve & Çay Molası) 16:00 – 17:30 Aleviler Özgürlükçü, Eşitlikçi ve Demokratik Bir Anayasa için neler talep ediyor? Neler Yapmalı?
(Ortak etkinlik, kampanya, sempoyzum, miting, broşür, Afiş? Alevilerin alternatif Anayasa kitapçığı, ABF ve AABK Ortak Anayasa Eylem Planı) 17:30 - 18.00 Sonuç Bildirgesi ve Kapanış
06 Ekim 2007 Ankara ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU
AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler.
|
| < Önceki | Sonraki > |
|---|




ABF ve AABK olarak 6 Ekim 2007 tarihinde Ankara’da “NASIL BİR ANAYASA İSTİYORUZ” konulu bir “Sempozyum ve çalışma atölyesi” gerçekleştirme düşüncesini sizlerle paylaşmaktan mutluyuz. Alevi hareketinin hedeflerine ulaşması için öğretilerimizin ve geleneğimizin paylaşımcı, destekleyici, katılımcı yapısını güçlü kılmak için, sizlerle birlikte yeni, demokratik ve sivil Anayasa için yürümek istiyoruz.